vad är ER lycka??

 

 

Nedan följer en kort överblick av forskningen om lycka och välmående.

Att med tanken förstå mer om lycka ger inte nödvändigtvis ett lyckligare liv. Det är när vi förenar tankens förståelse, en upplevd känsla och erfarenheten av handlingar som vi verkligen kan skapa lyckligare liv åt oss själva och andra.

En god utgångspunkt är att definiera vad begreppet lyckabetyder.
Inom lyckoforskningen talar man om subjektivt välbefinnandeoch använder sällan termen lycka för att det har väldigt olika associationer. För enkelhetens skull använder vi ändå lycka här på hemsidan (Subjektiv välbefinnande-aktivist har inte riktigt samma klang).

Lycka består av två delar: tankar och känslor. Det kan tyckas självklart men vi behöver en tydlig avgränsning mellan dem för att det i grunden handlar om två olika lyckor. Inom lyckoforskningen kallas dessa delar för livstillfredställelse kontra affektivt välbefinnande. En demonstration; Hur mår du just 1-10? och Hur tillfreds är du med ditt liv 1-10?. Den första formuleringen speglar din upplevelse och den andra dina reflektioner om ditt liv. Chanserna är att dina två självskattade siffror inte är exakt samma vilket visar på de två olika delarna av lycka. Dessa är skilda från varandra och vilken du anser vara den viktigare av de två kommer avgöra i mångt och mycket vilket typ av liv som du anser lyckligast.

Evolutionens inverkan på vårt minne och dess funktioner åskådliggörs när vi jämför upplevelsen av något och det minne vi får behålla efteråt. Nyblivna mödrar bads skatta hur de upplevde stunden under ett par dagar. De frågades i efterhand när de minns att det var lyckligast. Majoriteten av mödrarna svarade att de varit mycket lyckliga när de omhändertog sitt nyfödda barn. När deras minne jämfördes med det de upplevt hamnade förvånansvärt att spendera tid med sitt barn långt ner på listan - tvärt emot vad deras minne talade om för dem. Saker som hamnade längre upp var t ex att spendera tid med vänner. Detta fenomen gäller, som du förmodligen redan listat ut, inte bara för mödrar utan verkar gälla generellt.9

Vårt minne påverkas starkt av det som gett oss högre evolutionär fitness, våra antaganden om det vi borde känt och hur vi mår i stunden. Minnets dolda egenheter är viktigt att ta hänsyn till för att förstå och definera lycka och livstillfredställelse.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0